Hoppa till huvudinnehåll

Om projektet

Tunnelbanan ska byggas ut med en ny linje från Odenplan till Arenastaden. Den nya linjen får färgen gul och knyts samman med Gröna linjen vid Odenplan. Utmed sträckan byggs tre stationer: Hagastaden, Hagalund och Arenastaden.

Planerad byggstart för utbyggnaden är tidigast 2018. Det kommer att märkas när tunnelbanan byggs, men vi planerar noga för att se till att vardagslivet ska fortsätta fungera under hela byggtiden.

Odenplan
Genom knyta ihop Gula linjen med Gröna linjens spår vid Odenplan kommer många resenärer att ha stor nytta av den nya tunnelbanelinjen. Med genomgående trafik kommer resenärerna att kunna ta sig från Arenastaden till T-centralen och vidare söderut utan tågbyte vid Odenplan. Omvänt kommer söderortsborna att kunna åka direkt till Hagastaden och Arenastaden med Gula linjen. Hela den nya sträckan kommer att gå under jord.


Klicka på linjekartan för högupplöst bild.

Hagastaden
Från Odenplan sträcker sig tunnelbanan till Hagastaden. Gula linjen föreslås få en sydlig entré vid Torsplan och tre nordliga entréer: en i Karolinska Universitetssjukhusets entré, en på det nya torget utanför sjukhuset och en vid Karolinska Institutet.

Genom överdäckningen av E4/E20 och Värtabanan blir det möjligt att bygga Hagastaden. Det är en helt ny stadsdel med en blandning av sjukhus, lärosäten, forskningsinstitut, företag, bostäder, kultur och service som knyter samman Solna och Stockholm. Utbyggnaden av Hagastaden sker etappvis och beräknas vara klar 2025.

Hagalund
Den nya stationen planeras få två uppgångar, en i Hagalunds arbetsplatsområde och en längs med Solnavägen. Den nya stationen ger möjligheter för Solna att bygga fler bostäder.

Arenastaden
Från Hagastaden ska tunnelbanan gå vidare norrut till Arenastaden i Solna. Via den norra entrén utmed Dalvägen nås Stjärntorget och verksamhetsområdet. Den södra entrén ger god tillgänglighet för boende i norra Hagalund och det blir enkla byten till Tvärbanan. Arenastaden är en stadsdel på frammarsch. Intill nationalarenan Friends och gallerian Mall of Scandinavia växer bostäder och inte minst tusentals arbetsplatser fram. Om några år kommer antalet resenärer till och från Arenastaden öka kraftigt och det ställer höga krav på kollektivtrafiken.