Byggplank med flera funktioner

Nyhet  Arenastaden, Barkarby, Nacka, Nya tunnelbanan, Södermalm, Söderort, Utbyggd depå i Högdalen  2020-04-07
Alla arbetsområden för nya tunnelbanan hägnas in med plank eller stängsel. Det är både en fråga om säkerhet och en viktig yta för information.

Publicerad 2020-04-07

Just nu spikas det upp ett byggplank vid Londonviadukten på östra Södermalm. Här ska det sprängas ut en arbetstunnel för utbyggnaden av Blå linje till Nacka och Söderort. Och snart är hela det cirka 5000 kvadratmeter stora arbetsområdet inhägnat av plank och stängsel.

–Här kommer cirka 15 personer att arbeta med att spränga ut en 1250 meter lång arbetstunnel. Det behövs plats för att ställa upp maskiner och det byggmaterial som behövs. Vi kommer också att ställa upp byggbodar där alla som jobbar kommer att byta om, äta lunch och göra skrivbordsarbete, säger Kristofer Manneteg, projektledare.

Används under lång tid
När arbetstunneln är färdig, om ungefär 1,5 år, kan arbetet med spårtunnlarna börja. Då kommer arbetstunneln att användas som en transportväg för personal, maskiner och lastbilarna som kör allt berg som sprängs ut under jord.

–Den totala byggtiden är 10 år och vi räknar med att arbetsområdet kommer att stå kvar under större delen. Att hägna in arbetsplatsen är en självklarhet, både för att de som arbetar här ska få en bra arbetsmiljö och för att alla som vistas i närheten ska kunna känna sig trygga, säger Kristofer Manneteg.

Så här såg det ut på station Gullmarsplan under en period. Färgen på väggen kommer du att återse på alla nya tunnelbanans byggplank.

Skyltar som informerar
Alla arbetsområden för nya tunnelbanan kommer att se ungefär likadana ut, oavsett om de ligger i Järfälla, Nacka, Solna eller Stockholm. Planken får en gulgrön nyans och på inhägnaden sätts skyltar upp som berättar om att det är tunnelbanan som byggs, var mer information och svar på frågor finns att hämta.

–Vi vill att alla som passerar ska känna till vad som händer bakom planket. Just eftersom många av våra arbetsplatser kommer att finnas kvar under lång tid är det också viktigt att visa att arbetet går framåt. Vi kommer till exempel att sätta upp bilder som synliggör vad som händer under jord, säger Marianne Dunér, kommunikationschef.

På de här platserna arbetar vi just nu. Klicka på bilden för mer information om våra aktuella arbeten:

 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00