Snart spränger vi i Hagastaden

Nyhet  Arenastaden  2020-06-16
Under maj och juni har arbetsområdet vid Norra Stationsgatan gjorts i ordning. Här ska vi spränga ut en arbetstunnel som behövs för att bygga spårtunnlar och station Hagastaden.

Publicerad 2020-06-16

Vid månadsskiftet juni-juli börjar vi borra och spränga i berget. Du som bor eller arbetar i närheten kommer att höra och känna av arbetena. Det låter som mest när tunnelfronten är som närmast där du befinner dig, sedan avtar ljudet. Det kan även höras när vi kör maskiner inom arbetsområdet och transporterar bort bergmassor. Du kan anmäla dig till vår spränginformationstjänst om du vill ha ett sms innan vi spränger.  

Sprängningar hörs och känns

Det är en utmaning att bygga mitt i stan och de som bor eller jobbar i närheten kommer att påverkas periodvis. Vi mäter och följer upp bullernivåerna kontinuerligt för att hålla reda på om en åtgärd behövs för att minska störningen.

–  Sprängningarna orsakar höga ljud och vibrationer som upplevs som obehagliga av många. De som bygger har full kontroll på hur mycket det vibrerar och vad byggnader i omgivningen tål, säger Loretto Leguisamo Norén, handläggare på omgivningspåverkan.

Det kommer att ta cirka ett år att spränga ut arbetstunneln, men arbetsområdet kommer att användas under hela byggtiden, som är cirka åtta år, för transporter och uppställning av maskiner och material. 

På sidan Så påverkas du kan du läsa mer om vilken typ av störningar och ljud som kan uppstå när vi bygger tunnelbanan. Här kan du också få mer information om vilka åtgärder vi gör för att minska buller.

Aktuell information om våra arbeten finns på nyatunnelbanan.sll.se/arenastaden-arbeten
 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00