Hoppa till huvudinnehåll

Anna Nylen

Projektchef, tunnelbanan till Barkarby. Älskar att måla, framförallt i olja. 

Vad är roligt på ditt jobb?
Jag har mest jobbat med stora projekt, innan jag började på landstinget jobbade jag med både Norra länken och Förbifarten. Jag tycker verkligen om stora projekt! Det är så spännande organisationer, med massor av olika kompetenser som tillsammans ska hitta lösningar. Och allt hänger ihop - från experten med supersmal men djup kunskap, till det stora helikopterperspektivet. Och sen metamorfosen där man går in i byggfasen – då blir det som ett helt annat jobb!

Berätta vad du gör på jobbet idag! 
Mitt jobb handlar mycket om samordning. Se till att informationen mellan olika delar av projektet fungerar. Och att titta framåt, förutse vad som kommer för organisationen och vad som händer med tidplaner och ekonomi. 

Vilken skola och vilken gren gick du?
Jag gick på Luleå Tekniska Universitet, Väg och Vatten med inriktning mot produktionsplanering. Jag började 1992 och gick ut 1996/97. Fast sista året gjorde jag mitt exjobb i Stockholm. Jag var på Stockholms stad och undersökte konkurrensutsättningen av drift och underhåll av gator och parker. 

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen? 
Det första jag gjorde var att forska i tre år på KTH, jag tog en licentiatexamen. Mitt ämne var en fortsättning på exjobbet, fast för Vägverket, så det handlade om upphandling av drift och underhåll för statliga vägar istället. Sen hamnade jag på NCC, där var jag arbetsledare på ett drift- och underhållsområde i norra Roslagen. Där hade jag bland annat ansvar för att ringa ut plogbilarna – det kunde vara lite svettigt. Jag fick ut bilarna lite sent en gång precis innan jul, då var det några som körde i diket och många upprörda som ringde. Men det var spännande att så tydligt få se att jobbet jag gjorde påverkade både enskilda och hela samhällsapparaten.

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen? 
Jag undervisade på 20 % när jag forskade - allra mest rättade jag uppsatser, men jag hade också en kurs hur man skriver PM och rapporter. Det har jag verkligen stor nytta av att kunna! Det ingår mer sånt än man kanske tror i ett yrkesliv. Både att kunna ställa upp en text på ett bra sätt och att få den läsvärd. Och sen lär man ju sig hur man gör för att ta in information, analysera den och dra slutsatser när man pluggar. 

Vad har du för råd till en student som snart ska gå ut från KTH?
Jobba på kontaktnätet, håll kontakten med gamla praktikplatser och hör av dig till företag som du är intresserad av. Och så är det alltid väldigt bra att vara ute på riktiga byggen. Har man stått som arbetsledare på ett stort husbygge eller vägbygge så får man en bättre förståelse, även om man ska bli samhällsplanerare eller geotekniker. Man är inte bara en skolprodukt eller teoretiker, utan vet hur det funkar där ute också.