Hoppa till huvudinnehåll

Här testas brandlarm för nya tunnelbanan

Oskar Jansson, brand- och personsäkerhetsansvarig för nya tunnelbanan
Nya tunnelbanans stationer ska utrustas med ett modernt brandlarmsystem som klarar den krävande miljön på plattformen. Därför testas nu olika typer av detekteringslösningar på Stadshagens tunnelbanestation.  

Publicerad 2020-05-07

–  En tunnelbanestation är väldigt krävande för brandlarm. Det är en speciell typ av miljö som inte finns någon annanstans, säger Oskar Jansson, ansvarig för brand- och personsäkerhet i utbyggnaden av tunnelbanan.  

För att ta reda på vilken typ av brandlarm som bäst lämpar sig för tunnelbanan testas flera olika typer av system under året på Stadshagens tunnelbanestation.  

Olika sätt att upptäcka

I huvudsak finns tre sätt att upptäcka, detektera, en brand: genom värme, rök eller strålning från flamman. 

– Det finns även kombinationer där vissa system upptäcker både värme och rök. Genom att installera och testa en mängd olika system har vi täckt in de flesta typer av tekniker som finns.  

Bland annat har två tester med eldning i spårområdet genomförts, en med trästaplar för att generera både värme och rök och en med gasol som främst generar värme men inte så mycket rök. Man kommer även titta på hur snabbt de olika systemen blir nedsmutsade och hur det påverkar funktionaliteten.

Flera brandlarmssystem som testas under året på Stadshagens tunnelbanestation

Brandlarmssystem i taket på Stadshagens tunnelbanestation.

Minimera oönskade larm

Bränder i tunnelbanan är ovanliga och Oskar Jansson förklarar att en av utmaningarna vid valet av branddetektorer är att också minimering av oönskade larm orsakade av annat än brand.  

– De som haft en brandvarnare i sitt kök kan ha varit med om det här när de lagat mat hemma. I grunden är problemet detsamma på tunnelbanestationen men problemet blir ju desto större om man till exempel tvingas utrymma i onödan. På en tunnelbanestation kan det exempelvis handla om dieseltåg som används som arbetsfordon.

Under ett år kommer brandlarmssystemen loggas för att samla in så mycket data som möjligt under olika drift- och säsongsförhållanden. 

När vet vi vilket system som kommer att sitta på stationerna?

– Efter att vi analyserat de olika systemens prestationsförmåga under provåret kommer vi kunna justera de krav vi ställer i våra upphandlingar för brandlarmsystem, dess detektionslösning och även förmåga att låta sig integreras mot vårt fastighetsövervakningssystem.

2020-05-12