Skip to main content

En station med närhet till naturen

Barkarbystaden
I ett av Stockholms största utbyggnadsområden får tunnelbanans Blå linje en station. Just nu visar kommunen upp detaljplanen för den del av Barkarbystaden där tunnelbanans uppgångar kommer att ligga.  

Publicerad: 2018-06-01

För avstigande på station Barkarbystaden väntar både stadspuls och naturupplevelser. Det här ska bli en plats att leva, bo och arbeta på. I Barkarbystaden kommer det att finnas 18 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser. Det innebär att den blir ungefär lika stor som Sundbyberg eller Sigtuna.

– Det ska bli en levande, intressant och karaktärsfull stad med många mötesplatser. Ett av våra mål är att få företag att etablera sig här. Men rekreation är också viktigt, därför bevarar vi ett stort grönområde för att skapa en bra miljö för växter, djur och människor. Den gamla landningsbanan blir en länk mellan staden och naturen, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Tunnelbanetorget en knutpunkt
Samrådet för detaljplanen för Barkarbystaden IV pågår mellan 30 maj och 29 juni. I den visas bland annat var nya tunnelbanans stationer kommer att ligga.

Station Barkarbystaden får två uppgångar. Vid den västra uppgången kommer resenärerna upp till det nya tunnelbanetorget – en central knutpunkt med handel, service och arbetsplatser.

– Entrén hamnar i en egen byggnad på torget. Här blir det enkelt att byta mellan tunnelbana och buss. Den östra uppgångens entré integreras i ett nybyggt hus, säger Anna Nylén, projektchef för tunnelbanans utbyggnad till Barkarby.

Nära till kollektivtrafik
I Barkarbystaden ska det aldrig vara mer än 500 meter till närmaste hållplats för buss, tunnelbana eller pendeltåg. Den som reser vidare till slutstationen på tunnelbanans Blå linje kan välja att ta rulltrappan upp till dagens Barkarby station eller till Veddesta – ett område som också växer.

– Tunnelbanan och bostadsbyggandet hänger ihop, Barkarby behöver bra kollektivtrafik för att kunna växa, och vi bygger tunnelbana där den gör nytta för både dagens och morgondagens stockholmare, säger Anna Nylén.

Läs om detaljplanen hos Järfälla kommun.

Illustration: Tovatt 2018

2019-02-04