Hoppa till huvudinnehåll

Flera steg närmare nya Slakthusområdet

En nygammal stadsdel med runt 4000 bostäder, evenemang och kulturliv – och inte minst med en ny tunnelbanestation. Det är framtiden för Slakthusområdet i södra Stockholm.

I början av året togs flera viktiga politiska beslut i Stockholms stad om Slakthusområdet (se faktaruta). Det innebär att omvandlingen av Slakthusområdet kommit ett stort steg närmare byggstart, som är planerad till 2019-2020.

- Slakthusområdet ska gå från dagens industriområde till en levande, urban stadsdel. De kulturhistoriska värdena i området ska värnas och utvecklas för att ge området en unik karaktär med en blandning av gammalt och nytt, berättar Patrik Dahlin, projektledare på Stockholms stad.

Med cirka 4000 bostäder, 10 000 arbetsplatser, förskolor, skolor, handel, evenemang, torg och parker är Slakthusområdet en av de största enskilda satsningarna som Stockholms stad gör i söderort. Bostäderna är en del av de 78 000 bostäder som ska byggas i länet enligt Stockholmsöverenskommelsen, avtalet mellan staten, landstinget och de kommuner som ska få ny tunnelbana. Landstinget bygger ut tunnelbanan och kommunerna ansvarar för att bostäderna blir byggda.

Den nya tunnelbanestationen i Slakthusområdet kommer att ha två uppgångar, en på ett nytt torg nära dagens station Globen och en i en park centralt i området.

- Tunnelbanan är viktig för stadsdelen. Bra kommunikationer och ett urbant byggande kommer att göra Slakthusområdet till en del av innerstaden, säger Patrik Dahlin. 

Läs mer om Slakthusområdet på Stockholms stads webbplats

2019-01-29