Hoppa till huvudinnehåll

Fokuserat lyssnande på stomljud

Stomljud Barkarby
Det hörs även ovan jord när tunnelbanan byggs ut. Men hur låter det? Det fick representanter för skola och kommun i Järfälla veta mer om på plats ovanpå en tunnel i Barkarby. 

Publicerad 2019-09-16

Nere i tunneln under Barkarby gamla flygfält är den trearmade borriggen i gång och borrar 20 meter långa hål i berget. Cirka 50 meter därifrån, inne i ett hus, står ett antal personer och lyssnar uppmärksamt. 

–Ungefär så här kommer det att låta när vi närmar oss Barkarbystaden, förklarar Michael Morge för representanterna från Järfälla kommun och från Herrestaskolan i Barkarbystaden. 

Michael Morge jobbar som akustiker för nya tunnelbanan och vet det mesta om de ljud som alltid uppstår när man borrar i berg. 

–Stomljud kallas de ljud som uppstår när vibrationer från arbetena sprids i berget och strålar ut som ljud i husens stomme. Stomljuden låter olika beroende på vilket arbete som pågår. Borrning låter på ett annat sätt än när man knackar bort lös sten i tunneltaket efter en sprängning, förklarar han.

Förhandsupplevelse av byggtiden
Ljuddemonstrationen är ett sätt för både skolpersonalen och kommunen att få en uppfattning om hur det faktiskt kommer att låta och kännas inomhus, när tunnelarbetet passerar under jord på mellan 40 och 50 meters avstånd från huset. 

Det var bra att få lyssna här, så att man får en känsla, annars är det svårt att föreställa sig. Vi kan förbereda oss själva och eleverna på det som kommer, säger Satu Harnesk, rektor på Herrestaskolan.

Mycket kan påverka upplevelsen
Hur man upplever ljud är högst individuellt, en del tycker att det är mer störande än andra. Men ljudet påverkas också av hur nära arbetena utförs, vilken slags mark huset är byggt på och hur högt upp i en byggnad man är. 

Vill du veta mer om ljud och störningar från tunnelbanebygget? På vår Youtubekanal finns filmer om hur det går till när vi bygger och hur vi påverkar omgivningen.

2019-09-16