Hoppa till huvudinnehåll

Fullsatt på förhandlingens första dag

På tisdagen inleddes huvudförhandlingen för Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort i mark- och miljödomstolen.

Publicerad: 2019-05-05

Det var stort intresse för miljöprövningen och förhandlingssalen var fullsatt. På plats fanns utöver domstolen omkring 70 personer. Många var sakägare som genom sina ombud deltar i förhandlingarna.

"Viktig milstolpe"
Förhandlingarna inleddes med en översiktlig introduktion till tunnelbanans utbyggnad och regionens behov av utbyggd kollektivtrafik och nya bostäder. Nya tunnelbanan presenterade också de utredningar och studier som ligger till grund för tunnelbaneutbyggnadens sträckning och lokalisering och redogjorde för de samråd som genomförts.

– Vi är många som har arbetat länge med utbyggnaden och det känns bra att vara igång med förhandlingarna som är en viktig milstolpe i projektet, säger Martin Hellgren, nya tunnelbanans avdelningschef för utbyggnaderna till Nacka, Södermalm och Söderort.

Olika teman avhandlas
De kommande förhandlingsdagarna kommer man gå in i detalj i många frågor med fokus på grundvatten, miljö och störningar under byggtiden.

– Miljöprövningen innebär en fullständig genomlysning av den planerade utbyggnaden och vi är stolta över att kunna visa upp allt det gedigna arbete vi har gjort, säger Karl Persson, samordnare för miljöprövning på nya tunnelbanan.

Förhandlingarna pågår tisdag–torsdag under tre veckor och vad som avhandlas varje dag finns att läsa i förhandlingsordningen på domstolens hemsida.
 

På bilden: Nya tunnelbanans Karl Persson, samordnare för miljöprövning och Martin Hellgren, avdelningschef för utbyggnaderna till Nacka, Södermalm och Söderort talade på förhandlingens första dag.

2019-03-12