Hoppa till huvudinnehåll

Groddjursstängsel ska skydda fridlysta djur

Bild på en Åkergroda
För att skydda grodor och andra djur som övervintrar intill Örbyleden sätter regionen upp groddjursstängsel runt ett planerat arbetsområde.

Publicerad 2020-06-11

Framåt årsskiftet kommer arbetet med att bygga ut Högdalsdepån med en spårtunnel sätta igång intill Örbyleden. Arbetet görs för att depån ska få en koppling även till Farstagrenen när tunnelbanan byggs ut för att kunna serva alla tåg i Söderort.

– När vi undersökte vårt planerade arbetsområde så hittade vi grodor, vattensalamandrar och deras övervintringsplatser. Alla grod- och kräldjur är fridlysta i Sverige och för att skydda dem kommer vi sätta upp särskilda groddjursstängsel för att inte riskera att de kommer in på området, säger Kristina Emilsson, hållbarhetshandläggare för utbyggd depå i Högdalen.

Det 50 centimeter höga stängslet monteras under juli månad när djuren fortfarande är vid sina lekplatser i de närliggande våtmarkerna. När de återvänder för sin vinterdvala kommer de istället få välja andra platser i området, vilket det finns gott om.

– När arbetet är avslutat kommer vi att återställa miljön och göra den tillgänglig för de djur som önskar övervintra där, säger Kristina Emilsson.

Populär lekplats
Gökdalen, sydöst om Högdalen, är södra Stockholms största våtmarksområde och en populär lekplats för bland annat åkergroda, vanlig groda och mindre vattensalamander. Det är här många av arbetsområdets fyrfota grannar spenderar sina somrar. Området identifierades som ett av flera lokala naturvärdesobjekt vid en inventering som gjordes på uppdrag av förvaltning för utbyggd tunnelbana 2015.

Klicka här för att läsa mer om hur vi jobbar med hållbarhet

2020-06-11