Skip to main content

Mahmoud är beredd när projektet förändras

Ett gott samarbete och en stöttande miljö är viktiga ingredienser i arbetet med nya tunnelbanan. Det tycker Mahmoud Khoulani som jobbar med utbyggnaden av Blå linje till Barkarby. I rollen som byggledare med ansvar för kontraktsuppföljning gäller det att ha koll på risker och att hantera krav och förändringar i projektet.

Publicerad 2020-04-15 

– Jag började i september förra året och blev engagerad i arbetet från första dagen. Det är ett roligt jobb med många arbetsuppgifter och teknikområden att bevaka.

Vilka är dina vanligaste arbetsuppgifter?

–  I min roll handlar en hel del om ekonomi och uppföljning av produktionen. Jag arbetar även mycket med riskhantering och följer upp de krav som vi ställer på projektörerna. När det kommer önskemål om ändringar i kontraktet så gör jag utredningar och följer upp grovbedömningar för nya kostnadskalkyler. Det innebär att jag till stor del sitter på vårt projektkontor i Barkarby men även är ute på arbetsplatserna för att ta reda på hur behoven ser ut på plats.

Vad är det bästa med jobbet?

–  Att jag hela tiden lär mig nya saker tillsammans med mina kollegor. Det här är en arbetsplats med en väldigt stöttande miljö. När man arbetar i stora projekt är det jätteviktigt med bra samarbete – och det har vi verkligen. Det här är ett väldigt spännande projekt med många olika teknikområden som samsas.

Och vilka är utmaningarna?

–  Det finns många utmaningar eftersom det är ett så unikt projekt. Det är inte varje dag man bygger tunnelbana och det är ett levande projekt eftersom vi bygger från noll. Då är en utmaning att vi hela tiden gör allt så noga vi kan och sköter dokumentationen så att de som kommer efter oss kan förstå vad vi gjort och hur allt hänger ihop.

Vad har du gjort innan?

–  Innan jobbade jag med Förbifart Stockholm. Jag var platschef och arbetade på liknande sätt med att se till att alla tidplaner följdes och att alla arbetade enligt kontrakt och förhandlingar.

–  Jag utbildade mig till högskoleingenjör med inriktning byggnadsteknik i Syrien. Bland det första jag gjorde när jag kom till Sverige för fem år sedan var att läsa svenska för ingenjörer och arkitekter. Det var ett och ett halvt år av intensiva språkstudier och sedan en utbildning i arbetsmiljö. Det var det värt, för det finns en del skillnader mellan länderna. Här i Sverige är infrastrukturen, klimatet och de geologiska förutsättningarna så annorlunda och språket är jätteviktigt för att kunna läsa handlingar och förstå olika koder. Nu känner jag mig verkligen hemma i Sverige, på riktigt.

2020-04-15