Hoppa till huvudinnehåll

Ny chans att tycka till om Gula linjen

Hagalund, visionskarta
Nu pågår det kompletterande samrådet om den nya tunnelbanan till Arenastaden. Det är de ändringar som gjordes efter vårens genomgång av hela nya tunnelbanan som nu ska presenteras mer i detalj.

Odenplan grävs inte upp
För Gula linjen handlar det om två stora förändringar: 
Vid Odenplan kommer den nya Gula linjen att köra in på samma spår som Gröna linjen och fortsätta söderut genom stan. Det gör att Odenplan inte kommer att behöva grävas upp igen – och så ökar nyttan för alla resenärer, som till exempel kan åka direkt från Gullmarsplan till Karolinska Universitetssjukhuset eller Arenastaden. 

Byggs i berg
Stationen i Arenastaden flyttas också, till ett läge där den kan byggas helt i berg, vilket är både enklare och billigare. Dessutom blir det närmare till tunnelbanan för alla boende i Norra Hagalund.

-    Vi har ett bra och genomarbetat förslag som vi är mycket nöjda med och som innebär att många kommer att ha nytta av Gula linjen. Med den föreslagna trafikeringslösningen knyts de nya stadsdelarna Hagastaden och Arenastaden ihop med söderort, säger Malin Harders, projektchef för Gula linjen på Stockholms läns landsting.

Byggstart om två år
Samrådet pågår till den 15 november. Sen ska alla synpunkter sammanställas och vägas in det fortsatta arbetet. Under våren kommer järnvägsplanen att ställas ut för granskning innan den lämnas till Trafikverket för fastställelse. Även tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen kommer att lämnas in under våren. Byggstart är planerad till 2018, under förutsättning att planerna inte överklagas. 

Två öppna hus
Under samrådsperioden bjuder vi in till två Öppna hus. Där kan du lämna synpunkter, få mer information, se kartor, bilder och filmer - och kanske viktigast av allt, möta många av de experter som jobbar med utbyggnaden av tunnelbanan och ställa dina frågor till dem. 

Tisdag 8 november klockan 16-19 i Vasa Reals matsal, entré från Dalagatan 19
Torsdag 10 november klockan 10-20 i Mall of Scandinavia utanför Hemköp
 
Fler sätt att lämna synpunkter:
Maila oss: tbanaarenastaden@sll.se
Webbenkät
Skriv ett brev till Stockholms läns landsting, Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Box 225 50, 104 22 Stockholm. Märk brevet "Arenastaden".

2019-01-29