Hoppa till huvudinnehåll

Nytt boende för stararna i Sundstabacken

Vardagen ska fungera för alla som bor i närheten av nya tunnelbanans arbeten. Det gäller även för starar.

Publicerad: 2019-01-29

I Sundstabacken nära Gullmarsplan kommer infarten till en av arbetstunnlarna för nya tunnelbanan att ligga. Det innebär en del buller från både arbeten och transporter. I samma område finns även den rödlistade staren.

– För att stararna ska vilja bosätta sig här även när vi bygger tunnelbanan har vi låtit sätta upp fem stycken holkar lite längre bort och mer ostört, berättar Ingrid Sjödell, tillståndshandläggare på nya tunnelbanan.
 
De nya holkarna sitter i närheten av Dianelunds koloniområde. Hyresgästerna väntas anlända först i april, men holkarna behöver sitta uppe ett tag och vädras ur för att locka stararna till sig. Att det finns starar i Sundstabacken upptäcktes under den inventering av naturmiljön som gjorts inför tunnelbanebygget.
 
– Att sätta upp några nya holkar är ju en väldigt enkel och billig åtgärd, som vi gärna gör för att hjälpa stararna, berättar Ingrid Sjödell.

Nya tunnelbanan har faktiskt ännu fler åtgärder just för fåglar. Här kan du läsa en artikel om hur ett ventilationstorn för Blå linje till Barkarby också ska fungera som boplats för tornseglaren.

2019-02-04