Hoppa till huvudinnehåll

Samrådsstart för tunnelbana till Barkarby

Smartare och mer effektiva lösningar för nya tunnelbanan till Barkarby. Nu ska de förändringar som presenterades i somras visas upp mer detaljerat och alla har möjlighet att tycka till. 

-    Vi har ett riktigt bra förslag framme, som innebär en del förändringar jämfört med tidigare, berättar Anna Nylén, projektchef för nya tunnelbanan till Barkarby. 

Den är framförallt planerna för stationen vid Barkarby Station som ändrats. Den flyttas något söderut och hela stationen hamnar söder om E18 och järnvägen.  

-    I och med det nya läget undviker vi besvärliga markförhållanden med djupa lerlager. Det minskar både byggkostnaderna och de byggtekniska riskerna. Stationen kommer att ligga lite närmare ytan också, vilket gör den billigare att bygga, säger Anna Nylén. 

Förbereds för framtiden

Uppgången hamnar så att den ansluter till den planerade Veddestabron och framtida pendeltågsentrén, för enkla byten till pendeltåg och buss. En andra uppgång mot Veddesta centrum förbereds för framtiden. 

-    Vi jobbar nära Järfälla kommun och uppgången mot Veddesta är beroende av när man bygger där. Det kan bli så att vi bygger den uppgången nu – eller så ligger de byggplanerna så långt in i framtiden att det är bättre att bara förbereda nu, säger Anna Nylén. 

Planerna för stationen i Barkarbystaden ligger fast, med en uppgång mot det som kallas Tunnelbanetorget och en uppgång längre åt öster mot Akalla-hållet. 

All information och alla handlingar som hör till samrådet hittar du på projektsidan. Fram till den 28 oktober går det att höra av sig med skriftliga synpunkter på planerna. 

2019-01-29