Hoppa till huvudinnehåll

Sitt fint i väntan på tåget

De nya stationerna kommer att vara olika varandra – men på alla utom en kommer du att kunna sitta på likadana bänkar.

Publicerad: 2018-12-14

– Bänken kommer att ha en stram design, tanken är att möbleringen av plattformarna ska vara sammanhållen och att konsten är det som ska framträda på stationen, säger Sara Vinterhav, ansvarig för fackområde arkitektur på nya tunnelbanan.

Skisserna har tagits fram i samråd mellan de arkitekter som jobbar med tunnelbaneutbyggnaden och den ska med små förändringar kunna användas på olika sätt:

– Den kommer att finnas som vägghängd, som en högre ståbänk och som helt fristående. Armstöden är placerade för att underlätta för den som har svårt att resa sig, tillgänglighet är alltid viktigt i vår planering, berättar Sara Vinterhav.

Bänken kommer att tillverkas i terrazzo, cementmosaik. Terrazzo består av cement och sten och genom att använda färgad cement eller färgade stenar går det att få bänken i precis den färg som passar bäst.

– Man kan säga att det är en ekonomisk variant av sten. Skulle något gå sönder är det lätt att göra om och byta ut. Det är ju ett väldigt vanligt och beprövat material i offentliga utrymmen, säger Sara Vinterhav.

Undrar du över stationen som inte får den här bänken? I Barkarby kommer de stora stenskulpturerna även att fungera som bänkar.

Både bilden på stationen i Barkarby och bilden på bänkarna är framtagna av White Arkitekter.

2019-02-04