Triss i hållbara tunnlar för Barkarby

Nu kan Blå linje till Barkarby visa upp triss i hållbarhet. Alla tre arbetstunnlarna har fått högsta betyg för sitt miljöarbete.

Nyhet  Barkarby, Hållbarhet, Nya tunnelbanan  2020-10-27

– Detta är ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt!

Det säger Susanna Wold, hållbarhetshandläggare för tunnelbanan till Barkarby. Det är de tre färdiga arbetstunnlarna i Veddesta, Robothöjden och Landningsbanan som får betyget ”excellent” och det innebär också att entreprenörerna som byggt tunnlarna får högsta möjliga miljöbonus.

– Hållbarhet är ett samarbete mellan oss som beställare och entreprenören. Alla måste vara med på banan, säger Susanna Wold.

Tagit kraven på allvar

Att tunnlarna nått toppbetyg trots hårda hållbarhetskrav tror hon beror på att hela kedjan från projektering och planering in i byggskedet har fungerat. Entreprenörerna har tagit kraven på allvar, bemannat sina organisationer med hög kompetens, vilja och engagemang inom hållbarhet. Projekt- och byggledning från nya tunnelbanan omfamnar hållbarhetsfrågorna och identifierar att frågorna hör hemma i produktionen. Sist men inte minst är samverkan mellan entreprenörer, projekt- och byggledning, projektörer och hållbarhetsteam i Barkarby mycket god, säger Susanna Wold.

Kan vi hålla samma goda kvalité projektet ut, tror du?
–Ja, det tror jag. Förutsättningarna är goda. Banan är snitslad. Det kommer säkert kurvor som vi inte räknat med, men med den kompetens och erfarenhetsbas som projektet har nu, ska vi nog klara oss igenom dem också, avslutar Susanna Wold.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00