Hoppa till huvudinnehåll

Varierad vardag på Fredriks första jobb

Fredrik Strömberg
Tid, pengar och allt däremellan. Fredrik Strömberg är projektingenjör och har koll på det mesta som rör Blå linje till Nacka.

Publicerad 2019-09-04

– Om man behöver diskutera något med projektet är det bra att börja med mig. Jag ser till så att frågan hamnar på rätt bord.

Vad gör du mer?
– Mina dagar ser väldigt olika ut. En dag kan jag prata tekniska detaljer med våra teknikkonsulter Sweco. En annan dag är jag på Nacka kommun, löser gemensamma frågor och förhandlar fram avtal. Och vissa dagar sitter jag med på möten och tar anteckningar. Jag har fått testa på mycket de två åren jag har jobbat här.

Vad gjorde du innan?
­– Jag pluggade till civilingenjör inom väg och vatten på Lunds universitet. Många projektingenjörer kommer direkt från utbildningen, det är ett bra sätt att komma in i branschen och få meningsfulla arbetsuppgifter på en gång. Mycket handlar om tid och pengar, och kan man greppa det förstår man mycket av ett byggprojekt. Rollen anpassas ofta efter vad man är bra på och intresserad av. Jag har riktat in mig på extern samordning, och så är jag skyddsombud för hela förvaltningen.

Vad har du lärt dig under dina två år i branschen?
– Att allt inte funkar som i skolan. Det är ofta många steg på vägen innan man når ett resultat, och alla deadlines funkar inte i verkligheten. Och det finns hur mycket arbete som helst att göra. Det gäller att akta sig för att ta på sig för mycket. Som tur är har jag starkt stöd från mina kollegor som förstår att jag inte kan uträtta underverk ensam.

Vad är roligt med ditt jobb?
– Variationen, att jag får göra många olika saker. Och så har jag träffat kollegor som jag gillar att umgås med även privat. Vi anordnar spelkvällar efter jobbet. Sist spelade vi brädspelet Ticket to ride, tyvärr förlorade jag.

 

2019-09-04