Hoppa till huvudinnehåll

Viktiga dagar väntar i domstolen

För att bygga ut tunnelbanan till Nacka, Södermalm och Söderort behövs ett tillstånd från mark- och miljödomstolen. Den 5 februari börjar förhandlingarna.

Publicerad: 2019-02-01

– Vi kommer att presentera hela utbyggnaden noggrant för domstolen, med fokus på grundvatten, miljö och störningar under byggtiden, säger Martin Hellgren, avdelningschef för utbyggnaderna till Nacka, Södermalm och Söderort.

Även de som påverkas av nya tunnelbanans – sakägare – har möjlighet att delta under domstolsförhandlingen.

Huvudförhandlingen börjar tisdag 5 februari klockan 9.00 på Piperska Muren på Kungsholmen. Onsdag 13 februari åker domstolen och representanter för Region Stockholm och sakägarna runt och tittar på de platser där utbyggnaden kommer att märkas mest.

– Vi kommer att besöka alla platser där de nya stationerna ska ligga och där infarterna till arbetstunnlarna blir, säger Martin Hellgren.

Förhandlingarna pågår tisdag–torsdag under tre veckor. Hela förhandlingen är öppen för allmänheten och vad som avhandlas varje dag finns att läsa i förhandlingsordningen på domstolens hemsida.

Gul linje till Arenastaden fick sin miljödom i maj 2018 och Blå linje till Barkarby i december 2017. Domarna reglerar hur mycket arbetena med nya tunnelbanan får störa och för hur bortledning av grundvatten ska hanteras.

2019-03-12