Hoppa till huvudinnehåll

Håkan Wilken

Projektledare station, nya tunnelbanan till Nacka och söderort

Vilken skola och vilken gren gick du?

Från början är jag gymnasieingenjör, jag gick fyraårig teknisk och blev maskiningenjör. Sen jobbade jag i många år, som skidlärare, som byggare, med egen byggfirma, innan jag gick en YTH-utbildning 2005-06 i KTHs regi, 60 poäng byggteknik. 


Vilket var ditt första jobb efter utbildningen? 

Redan under YTH-utbildningen började jag jobba för en konsultfirma som heter Aperto, med ombyggnaden av tunnelbanan till Fruängen. Sen blev det massor av tunnelbaneombyggnad i flera år, en simhall, ridhus med mera. Jag har även varit projektledare för ombyggnationer i Stockholms Stadshus och projektledare för nya pendeltågsstationer. 2014 började jag jobba på förvaltning för utbyggd tunnelbana. 


Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen? 

Från YTH-utbildningen tar jag med mig vikten av att skaffa branscherfarenhet, det är ovärderligt! Ta alla chanser, praktik, sommarjobb och så vidare, för just branscherfarenhet är något som arbetsgivare tittar på.

Men jag tycker att jag har tagit med mig något från allt som jag har gjort tidigare. Som skidlärare i Sälen ställdes jag varje vecka inför två, tre grupper med elever – ofta högutbildade människor, men här var det jag som var auktoriteten. Så länge jag vet vad jag pratar om så blir jag aldrig nervös. 
När jag hade egen firma blev det mer och mer av att jag höll ihop projekt. Betydligt mindre projekt än idag, förstås, men man måste ha en noggrann planering som man följer. Och sen justerar efter verkligheten, precis som med tunnelbaneutbyggnaden. 


Berätta vad du gör på jobbet idag! 

Möten, möten, möten, möten… Jag försöker styra framtagandet av de nya stationerna, så att de funkar både tekniskt och gestaltningsmässigt. Jag jobbar mycket med att få samarbetet med våra projektörer att funka bättre och bättre. Och så försöker jag få min del av organisationen att trivas på jobbet. 
De roligaste med jobbet är att jag får jobba med något som kommer att betyda så mycket för så många människor i framtiden. Att man kan gå förbi och peka – det där har jag gjort..


Vad har du för råd till en student som snart ska gå ut från KTH?

Var framåt! Var inte rädd för att prova på saker som du inte kan. Allt man gör ger erfarenheter. Och lev livet! Du hinner med att jobba också!