Hoppa till huvudinnehåll

Malin Harders

Projektchef, nya tunnelbanan till Arenastaden. Har varit SM-mästare i volleyboll och 2:a i beachvolleyboll.

Vilken skola och vilken gren gick du?
Jag gick Väg och vatten på KTH. Efter två år fick jag stipendium till ett universitet på Hawaii för att spela volleyboll. Där läste jag en kurs som hette ”Transportation engineering” och det gjorde att när jag kom hem till KTH igen valde jag inriktningen trafik och blev trafikplanerare. Jag tog examen 1994. 

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen?
Jag fick jobb på VBBViak, som sen blev Sweco. Jag anställdes som projektör och började med att rita ramper till Österleden – den var aktuell redan då. Och så ritade jag på ett system med bemannade betalstationer runt Stockholm. Det var jätteroligt! Jag har trivts väldigt bra på alla mina jobb, faktiskt. Efter VBBViak blev det SL ett par år och sen Tyréns. Där fick jag mitt första chefsjobb, med enda chefsmeriten att jag varit lagkapten i vollybollandslaget. Jag stannade på Tyréns i 13 år, innan jag började med tunnelbaneutbyggnaden och anställdes på Förvaltning för utbyggd tunnelbana 2014. 

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?
Den stora nyttan för mig är att jag vet att man kan lära sig nya saker, att man kan gå från att inte fatta något alls till att bli rätt duktig på något nytt. Annars var det enda jag gjorde på KTH-tiden att plugga och spela volleyboll - jag spelade både i Vallentunas A-lag och var med i landslaget - så jag lärde mig inte att spexa eller nåt sånt. 

Berätta vad du gör på jobbet idag!
Jag älskar komplexiteten i mitt arbete! Jag ansvarar för att Gula linjen från Odenplan till Arenastaden ska bli byggd. En stor del av mitt jobb är att sitta i möten, prata med människor och att lösa problem. Det finns få saker som är så roliga som när jag får folk att jobba tillsammans med att komma på en lösning på ett svårt problem! Och problem som vi behöver lösa kan vara allt från människor som tycker olika till rent fysiska problem, som att vi vill bygga där det redan finns andra tunnlar. 

Vad har du för råd till en student som snart ska gå ut från KTH?
Var nyfiken! Och var inte så orolig för att ta ett jobb som inte stämmer exakt med din utbildning, utan sök brett.