Hoppa till huvudinnehåll

Vi förbereder oss

Blå linje till Barkarby närmar sig byggstart. Innan vi börjar spränga för arbetstunnlarna, krävs förberedande arbeten. Vi frågade Åsa Kledzik, projektledare, vad det är som ska göras.

Vad innebär förberedande arbeten, vad gör ni då?

Innan vi kan starta de stora arbetena måste vi göra vissa förberedande arbeten. Det kan vara allt från att ansöka om bygglov för våra etableringsområden, till att flytta på ledningar för bland annat el, tele och fiber, och att gräva ned nya. Arbetet sker i anslutning till arbetstunnlarna i Veddesta och på Barkarbyfältet där vi kommer att ha inhägnade områden.

Vad används arbetstunnlarna till?

De används för transporter och åtkomst under byggtiden. Det är genom dessa som det utsprängda berget transporteras. När de är klara börjar vi spränga för huvudtunnlarna. När tunnelbanan är klar omvandlas arbetstunnlarna till service- och räddningstunnlar.

Vilka samarbetar du med och varför?

Vår externa konsult är en viktig partner precis som kollegorna på berg och anläggning. Med dem förankrar jag beslut och bollar idéer. Järfälla kommun äger de flesta ytor som vi behöver komma åt så de har jag också nära kontakt med.

Vad är kul i ditt jobb?

Att jag lär mig nya saker, till exempel nya tekniska lösningar. Det är första gången jag, och mina kollegor, bygger tunnelbana, så det mycket nytt. Det är roligt att få vara med och bygga något konkret och bestående, något vi lämnar efter oss. Nu när jag reser med tunnelbanan ser jag plötsligt saker som jag inte lagt märke till tidigare, till exempel eldragningar eller hur stationer ser ut. Ja, jag vet, det är litet nördigt. Men kul!

Vilket förhållande har du till tunnelbana, åker du själv?

Jag är uppvuxen med tunnelbana och åker nästan dagligen. Har svårt att bo där det inte finns någon tunnelbaneförbindelse. Jag tycker att det är en frihet att bo i närheten av en pålitlig spårförbindelse.

Vad är viktigt i ditt jobb just nu?

Att vi blir klara med projekteringen och hittar lösningar som också fungerar för kommunen och att se till att tidplanen håller. I början av nästa år sätter vi i gång med de förberedande arbetena inför byggstarten senare under året, förutsatt att vi har alla tillstånd på plats.